Vernieuwbouw in Kerkrade
Revitalisering van flats met weinig overlast en zonder ontruiming.Schroefinjectiepalen zijn er in soorten en maten. Voor een project in Kerkrade zet Goorbergh Fundamenteel verschillende buisdiktes in, bij gelijkblijvende diameters.
In Kerkrade renoveert Irikbouw uit Nuth enkele flatgebouwen in het Erensteinerveld. Irik is gespecialiseerd in renovatie-, isolatie en vernieuwbouw (revitalisatie) van bestaande gebouwen. De flats aan de Spies- en aan de Prinses Irenestraat zijn gedateerd, maar bouwkundig in een goede staat. Ieder woongebouw telt 4 woonetages en daaronder een souterrain. Het geheel is gebouwd op staal, niet op palen.
De flats worden ingrijpend gemoderniseerd, naar een plan van LAB32 Architecten. Er komen onder meer nieuwe, veel ruimere balkons met overstek. Daarnaast worden er nieuwe entrees gerealiseerd en elk woongebouw krijgt behalve een lift ook nog twee spiltrappen op de uiterste hoeken.
De gebouwen zijn indertijd niet onderheid, want gebouwd op een gemetselde fundering, maar dat geldt niet voor de geplande aanbouw. De nieuwe, uitgebouwde balkons zouden een veel te grote puntbelasting voor de bodem zorgen en ook de liftschachten moeten met palen worden ondersteund.
Adviesbureau Geonius concludeert na grondonderzoek dat de kans op zettingen in de ondergrond groot is, daarom moet er trillingsvrij worden gefundeerd. Eens te meer ook omdat de funderingen pal naast die van de bestaande bouw is gesitueerd en de woningen tijdens de verbouwing bewoond blijven.
Het adviesbureau vermeldt expliciet dat het raadzaam is een ervaren partij in te schakelen om de fundering te realiseren. Met een geschiedenis van tientallen jaren kan Goorbergh enige ervaring niet worden ontzegd.
Schroefinjectie
Goorbergh Fundamenteel krijgt opdracht om 48 schroefinjectiepalen van elk 3 segmenten van 3 meter in te brengen, 9 meter per paal. Omdat de architect zowel enkele als ook dubbele balkons heeft voorzien en ook omdat de liftschacht zwaarder gefundeerd moet worden, wordt gebruik gemaakt van verschillende buizen.
De buizen met een diameter van 114 mm hebben een wanddikte van 6,3 mm. Voor de dubbele balkons en de lift wordt een zwaardere buis ingezet. De diameter is weer 114 mm, maar de staaldikte is nu 10 mm.
Deze buizen zijn niet geschikt om te trompen (te verwijden), daarvoor zijn ze te dikwandig. De buizen worden daarom met koppelstukken met elkaar verbonden en daarna aan elkaar vast gelast, zodat een grote paalstijfheid wordt verkregen.
De holle buizen zijn aan de bovenkant voorzien van nokken, waarmee de hei-installatie ze als het ware de bodem in kan ‘schroeven’. Het onderste segment van de buis is voorzien van een paalpunt in het midden en tevens zijn er twee scherp geslepen schoepen aan weerszijden van de buis bevestigd. De schoepen graven zich een weg door de grond. Tijdens het in de grond boren van de buis wordt deze van bovenaf gevuld met een groutmengsel (cement).
De grout loopt onderin de buis uit en vermengt zich daar met het zand van de bodem.
Zo ontstaat gaandeweg in de grond een betonnen paal met een omvang van 250 mm ø die in de kern is voorzien van de stalen cilinder die tevens dienst doet als wapening.
De paal die op deze wijze wordt geconstrueerd kan een belasting van 800 kN. aan.
In Kerkrade heeft Goorbergh Fundamenteel 48 van deze palen gerealiseerd. De palen worden op lengte gemaakt met een snijbrander als dat nodig is en daarna afgewerkt met de wapening en een kopplaat die door de constructeur is voorgeschreven.
Door de schroefinjectietechniek toe te passen hebben de bewoners ternauwernood te maken gekregen met geluidsoverlast, terwijl gebouw noch bewoners geconfronteerd zijn met hinderlijke of ondermijnende trillingen in de ondergrond. De complete funderingsvoorbereiding is in een tijdbestek van slechts 5 dagen gerealiseerd.