Amsterdam, Vondelpark.

Het Amsterdamse Vondelpark is een schepping van de tuin- en landschapsarchitect Zocher, bij leven al een beroemdheid. Niet toevallig zijn enkele van de aantrekkelijkste buurten en straten van Amsterdam rondom dit park gesitueerd en ook: prachtige huizen, misschien wel de mooiste van de stad.

 

De PC Hooftstraat heeft het zelfs geschopt tot nationale bekendheid, vooral door de tv-serie die er aan is gewijd. Ook de Oranje Nassaulaan, de Koningslaaan, Emmastraat en Cornelis Schuyt zijn stuk voor stuk prachtig straten met kapitale woningen en villa’s. Dit is de legendarische Concertgebouwbuurt, de meest gewilde buurt van de stad.

 

Aanpalend aan het park staat een prachtige villa met uitzicht op de vijvers van het Vondelpark. Het pand is recent van eigenaar verwisseld en de architect van de toekomstige bewoner heeft een ingrijpend renovatieplan opgesteld dat er onder meer in voorziet dat de bijna 100 jaar oude constructie wordt ondergraven om er een inpandig zwembad onder te realiseren. En een inpandige, ondergrondse garage.

 

Dankzij de door ons geboorde microinjectiepalen is het mogelijk grote delen van de fundering te verwijderen en de bovenbouw met stempels te dragen. Het levert spectaculaire beelden op, die eens te meer duidelijk maken dat er in technisch opzicht praktisch geen beperkingen zijn voor wie ondergronds wil bouwen onder bestaande constructies.

Voor dit spectaculaire project hebben wij voor de eerste keer gebruik gemaakt van een uiterst compacte, zelf ontwikkelde micropalen installatie. Het was de bedoeling een machine te ontwerpen die ook binnenshuis een grote productiecapaciteit kent. Dat blijkt goed gelukt, want in een zeer korte tijd hebben we bijna een kilometer microinjectiepaal de grond ingeboord om de verwezenlijking van deze plannen mogelijk te maken: 43 palen van gemiddeld 22 meter lengte.

Bouwtechnisch gezien hoeft een architect of opdrachtgever zich niet in te houden bij het ontwerpen van ondergrondse constructies onder bestaande bebouwing. Als het financieel haalbaar is, dan zal het constructief gezien ook vaak mogelijk zijn.

Terug.